Dlaczego warto sięgać po płatki jaglane?

Płatki jaglane to coraz popularniejszy produkt, który gości coraz częściej na naszych stołach, szczególnie rano w wersji tak zwanej jaglanki. Są one produkowane z rozgniecionych ziaren prosa i jako, że nie wpływają na zmianę smaku potraw, są bardzo uniwersalnym i do tego chrupiącym składnikiem. W wersji z mlekiem czy jogurtem i owocami stanowią smaczną, lekką i pożywną potrawę. Co zatem sprawia, że tak chętnie sięgamy po płatki jaglane?

Płatki jaglane pełne zdrowia

Płatki jaglane z pewnością są godnym polecenia produktem do spożycia, gdyż wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Jako, że są one produkowane ze zboża, znajdują się w nich cenne składniki odżywcze. Regularne spożywanie płatków sprawia, że możemy pozbyć się problemów z chronicznymi zaparciami, ciągłym czuciem zmęczenia i problemami z koncentracją. Co więcej, jedzenie płatów jaglanych polecane jest w przypadku kłopotów z bezsennością. Jako, że produkt ten pozytywnie oddziałuje na nasz układ pokarmowy, warto po niego sięgać w celu usprawnienia trawienia. Spora zawartość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, przyczynia się do oczyszczenia organizmu i pozbycia się zbędnych kilogramów. To jednak jeszcze nie koniec. Okazuje się, że płatki jaglane posiadają właściwości przeciwgrzybiczne i świetnie sprawdzają się przy zaburzeniach pracy nerek ze względu na swoje właściwości moczopędne. Jedząc płatki jaglane, wzmacniamy również swoje włosy i paznokcie oraz poprawiamy kondycję skóry. Z całą pewnością warto więc włączyć je do swojego menu.

Płatki jaglane

Coś na ząb na bazie płatków jaglanych

Po płatki jaglane warto sięgać w każdym wieku, szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych. Mogą stanowić dodatek czy też główne danie.

Przykładowe przepisy

  • Płatki jaglane na słono

    Składniki: cztery łyżki płatków jaglanych, wrzątek, dwa jajka, sól, przyprawy, ketchup.

    Przygotowanie: do miski wsypujemy płatki, solimy je i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły. W międzyczasie gotujemy jajka na miękko i dodajemy je do płatków, po czym mieszamy, polewamy ketchupem i doprawiamy do smaku.

  • Płatki jaglane na słodko

    Składniki: cztery łyżki płatków jaglanych, szklanka mleka roślinnego, ksylitol, świeże owoce, prażone płatki migdałowe, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

    Wykonanie: płatki wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem, po czym zagotowujemy całość. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez parę minut, a pod koniec wrzucamy ksylitol. Po wyłączeniu ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy całość. Podajemy ze świeżymi owocami i prażonymi płatkami migdałowymi.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *