Publikujemy dla was

artykuły i informacje 24 na dobę

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się dietą oraz zdrowym trybem życia. Dla wielu odpowiednia dieta to nie tylko sposób na pozbycie się kilku zbędnych kilogramów, ale także metoda na odtrucie swojego organizmu oraz ogólną poprawę jego funkcjonowania.

Jednymi z najpopularniejszych diet w ostatnim czasie są diety warzywno-owocowe. Co warto o nich wiedzieć? Jaki wpływ mają na nasze organizmy diety z warzyw i owoców?

Dieta diecie nierówna

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że choć diety warzywno-owocowe działają dość podobnie, to jednak możemy wyróżnić kilka ich rodzajów w zależności między innymi od rodzajów spożywanych pokarmów oraz ich formy.

Najbardziej chyba znaną dietą tego typu jest dieta warzywno-owocowa według dr Ewy Dąbrowskiej. Wielu jednak podkreśla, jak wspaniałe właściwości ma na przykład dieta warzywno owocowa płynna, w której spożywamy tylko produkty w rozdrobnionej, płynnej postaci.

Dieta warzywno-owocowa
Dieta warzywno-owocowa

Dla kogo diety warzywno-owocowe?

Ten rodzaj diety wybierają przede wszystkim osoby, które chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Jednak zaleca się je również osobom z problemami trawiennymi oraz tym, którzy po prostu pragną pozbyć się ze swoich organizmów gromadzonej w nich przez lata chemii i niebezpiecznych toksyn.

Kto nie powinien stosować tego rodzaju diety?

Choć diety warzywno-owocowe są stosunkowo bezpieczne jeśli przeprowadzamy je rozważnie i zgodnie z zaleceniami, to jednak niektórzy ludzie raczej nie powinni się na nie decydować. Dotyczy to między innymi osób, które stosują leki hamujące układ immunologiczny, ciężko chorych na nowotwory, kobiet w ciąży i w okresie karmienia, dzieci oraz młodzieży w okresie dojrzewania.

Co jemy na diecie warzywno-owocowej?

Dieta ta, jak sama nazwa wskazuje, określa że w jej skład wchodzą świeże owoce i warzywa. W przypadku diety dr Dąbrowskiej są to jedynie te produkty, natomiast niektóre diety płynne umożliwiają także robienie koktajli owocowych na bazie kefiru lub naturalnego jogurtu.

Zestaw spożywanych produktów jest więc dość duży, poczynając od warzyw korzeniowych, przez liściaste, kapustne, dyniowane oraz cebulowe, a na owocach skończywszy. Do tego diety owocowe zwykle umożliwiają także spożywanie kiszonek, na przykład kiszonej kapusty, buraków czy ogórków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *