To warto wiedzieć o diecie bezglutenowej

O diecie bezglutenowej słyszy się coraz częściej nie tylko w radio czy telewizji, ale także wśród przyjaciół, rodziny czy w pracy. Na półkach ze zdrową żywnością pojawia się coraz więcej produktów, które nie zawierają glutenu. Obecnie na diecie bezglutenowej są już nie tylko osoby, które go nie tolerują, ale także zupełnie zdrowi ludzie, którzy w ten sposób po prostu pragną poprawić ogólną kondycję swojego zdrowia.

Dlaczego jedzenie bez glutenu jest tak popularne? Czym właściwie jest gluten? I jakie produkty spożywcze go nie zawierają?

Co to jest gluten?

Gluten to rodzaj białka, które znaleźć można w niektórych zboczach, między innymi pszenicy, pszenżycie, życie i jęczmieniu. Gluten składa się z gluteniny oraz gliadyny. Ta ostatnia frakcja ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Dzięki glutenowi ciasto jest elastyczne i dobrze wyrasta podczas pieczenia.

Gluten

Gluten

Czego nie jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa zakłada wyłączenie z niej zbóż, które zawierają gluten. Ważne jest więc sprawdzanie składów produktów spożywczych. Nie jest to najprostsze zadanie, ponieważ niestety większość produktów, które spożywamy zawiera ten składnik. Musimy więc unikać pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia, a także kaszy manny oraz mąki graham.

Gluten znajdziemy także w większości produktów takich jak chleb, makaron paluszki, krakersy i ciastka oraz piwo i różne sosy.

Dieta bezglutenowa w praktyce

Choć wydaje się, że powyższe produkty zajmują ważne miejsce w naszym jadłospisie i raczej trudno z nich zrezygnować, wciąż jednak pozostaje wiele takich, które możemy jeść bez obaw. Są to między innymi warzywa i owoce oraz nabiał.

Poza tym glutenu nie znajdziemy także w mięsie (choć w tym wypadku warto czytać etykiety), jajkach, orzechach, tłuszczach roślinnych oraz w takich zbożach jak ryż, gryka, amarantus, len, tapioka oraz owies.

Aby odżywiać się zdrowo na diecie bezglutenowej najlepiej samemu przygotowywać w domu pełnowartościowe posiłki ze świeżych składników. W większych miastach restauracja bez glutenu to coraz popularniejszy pomysł na restauracyjny biznes. W mniejszych może takich miejsc nie ma zbyt wiele, ale dużo restauracji posiada w swoim menu potrawy bez glutenu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *