Ciekawe przepisy z ziarnami chia

Ostatnimi czasy nasiona chia stały się bardzo na czasie. Coraz więcej ludzi niezmiernie sobie je ceni, gdyż pozytywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu oraz stan zdrowia. W głównej mierze zapobiegają one wielu chorobom układu krążenia, zawałowi serca czy rozwojowi nowotworów. Z tego względu coraz częściej stosowana jest do przygotowywania codziennych posiłków. Jedni używają ziarna chia fachowo, inni zaś nie wiedzą w jakich ilościach je stosować, ani do czego można je dodawać. Zatem czy warto spożywać ziarna szałwii hiszpańskiej? Do jakich posiłków można jej użyć?

Nasiona chia

Ziarna chia należą do produktów żywności funkcjonalnej. Są to małe, owalne i oleiste nasiona szałwii hiszpańskiej, którą uprawia się na terenach Gwatemali oraz Meksyku. Są one bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, przeciwutleniaczy (kwercytyny i flawonoidów), witaminy B1, B2, B3, A, C i E, błonnika oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Ze względu na swój bogaty skład mają korzystny wpływ na nasz organizm. Między innymi:

  • obniżają poziom cukru oraz ilość złego cholesterolu LDL, natomiast zwiększają stężenie dobrego cholesterolu HDL
  • wspomagają układ kostny, nerwowy oraz pokarmowy
  • chronią organizm przed rozwojem miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca
  • spowalniają procesy starzenia się komórek organizmu
  • mają pozytywny wpływ na pracę mózgu oraz proces odchudzania
  • wykazują właściwości antynowotworowe

Jak jeść nasiona chia

Ziarna szałwii hiszpańskiej powinno się spożywać w całości, najlepiej na surowo. Stosowane są głównie jako dodatek do różnego rodzaju posiłków. Dzięki swemu lekko orzechowemu smakowi świetnie nadaje się do koktajli, deserów, owsianek, musli, jogurtów czy sałatek. Można je wykorzystać do przyrządzania naleśników czy omletów oraz pieczenia chleba czy ciast jako zamiennik bułki tartej. Zmielone nasiona chia świetnie sprawdzają się jako zagęszczacz do zup i sosów.

chia

Ciekawe przepisy z chia

Ziarna chia mogą być użyte jako główny składnik posiłków przygotowywanych na śniadanie bądź podwieczorek – https://znasz-chia.pl/. Przykładowym daniem jest bardzo popularny

  • Pudding z chia

Do jego przygotowania potrzebujemy 200 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego, 3 stołowe łyżki ziaren chia, łyżkę miodu oraz świeże bądź mrożone owoce wedle własnego upodobania. Najpierw do mleka dodajemy miód oraz nasiona chia, po czym dokładnie mieszamy. Odstawiamy je na około 3 godziny, w trakcie których miksturę mieszamy kilka razy. Po upływie 3 godzin dodajemy świeże owoce, bądź miksujemy mrożone, tworząc mus i nim polewamy gotowy pudding.

Nasiona chia świetnie nadają się jako dodatek do deserów. Można przygotować z nimi naleśniki na słodko, sałatkę owocową, a nawet lody. Oto przykład.

  • Lody z ziarnami chia

Potrzebujemy: 300 ml mleka kokosowego, ¼ kubka nasion chia, dojrzały banan, łyżkę syropu klonowego oraz kilka kawałeczków ulubionych owoców, np. kiwi, truskawek, borówek.

Na początek w miseczce rozdrabniamy banana, dodajemy do niego mleko kokosowe, a także syrop i mieszamy. Później dosypujemy nasiona chia i bełtamy. W foremkach układamy plasterki ulubionych owoców i zalewamy gotową masą z miski. Wkładamy patyczki i zalane foremki wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe lody można dodatkowo polać musem owocowym lub czekoladą.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.