Publikujemy dla was

artykuły i informacje 24 na dobę

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów pokarmowych na świecie. Różnorodność gatunków sprawia, że bez problemu każdy znajdzie ten najbardziej idealny i dopasowany do swojej indywidualnej diety. Jedną z najsławniejszych odmian ryżu jest właśnie ryż basmati. Ceniony jest on głównie za swój szlachetny wygląd oraz smak. Ale czy tylko? Przyjrzyjmy się jakie są jego właściwości odżywcze oraz do czego można wykorzystać go w kuchni.

Ryż basmati i jego cechy charakterystyczne

Nie każdy wie, że ryż basmati jes „królem ryżu” i posiada dużo składników odżywczych, które sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. W sklepach występuje on w dwóch rodzajach pełnoziarnistej (brązowej) oraz obłuszczonej (białej). Jego długie, delikatne i smukłe ziarna oraz specyficzny, wyraźny orzechowy smak i charakterystyczny aromat sprawiają, że wiele osób docenia go w licznych daniach. Oprócz tego po przygotowaniu, ryż basmati ma niezwykle puszystą konsystencję.

Wartości odżywcze ryżu basmati i jego właściwości

Ryż basmati to skarbnica licznych wartości odżywczych, dzięki czemu jest niezwykle zdrowy. Zawiera błonnik, białko, węglowodany złożone, a także żelazo, selen, cynk, mangan oraz miedź i fosfor. Wyróżnia się również dużymi zasobami witamin z grupy B. Spożywanie ryżu basmati w dużym stopniu poprawia trawienie, pomaga ograniczyć występowanie przewlekłych zaparć oraz obniża poziom cholesterolu, a także reguluje poziom cukru we krwi. Polecany jest pacjentom z insulinoopornością, gdyż jego indeks glikemiczny wynosi 45-50 oraz osobom chorującym na celiakie, ponieważ ryż basmati nie posiada glutenu.

Ryż basmati – https://melvit.pl/ryz-basmati-4-x-100-g/

Tę odmianę ryżu można spożywać z licznymi ziołami, drobiem, owocami morza czy też rybami. Świetnie sprawdza się także w wersji słodkiej na przykład w postaci puddingu. Może być również bardzo długo przechowywany, co korzystnie wpływa na jego walory smakowe.

Ryż basmati – jak właściwie go ugotować?

Przed przyrządzaniem ryżu basmati, należy go najpierw namoczyć przez około pół godziny w proporcji 1:2 (miarka ziaren do dwóch miarek wody), następnie dokładnie wypłukać zimną wodą, aż będzie ona czysta. Po oczyszczeniu ziaren, możemy je osuszyć i zacząć gotować. Wówczas ryż wsypujemy do zimnej wody, przykrywamy lekko odchyloną pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Później ryż odkładamy pod przykryciem jeszcze na około 5 minut. Dzięki temu ryż basmati po przygotowaniu będzie miękki, sypki i aromatyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *